Триместър диаграма

Развитие на плода

По време на тази фаза на бременността ембрионът расте и се развива в лигавицата на матката. Външните клетки образуват връзки с кръвоснабдяването, докато вътрешните клетки образуват 3 отделни слоя:

 • Вътрешен слой – белите дробове, стомаха, стомашно-чревната система и пикочния мехур.
 • Среден слой – сърцето, кръвоносните съдове, мускулите и костите.
 • Външнен слой – мозъка и нервната система (а също и кожата и ноктите).

По време на първата част на този етап от бременността, ембрионът черпи храна от малък жълтъчен сак. Скоро след това плацентата, която се развива от външния слой на амниотичната торбичка, която заобикаля ембриона, поема тази роля на осигуряване на препитание на нарастващото ви бебе.

През този период чертите на лицето започват да се образуват: това включва големи, тъмни кръгове за очи и уста, долна челюст и гърло. Кръвните клетки започват да се образуват и циркулацията започва.

Симптоми

Ако вашият менструален цикъл е редовен, тогава първата и най-надеждна индикация, че сте бременна, е липсата месечен цикъл. Въпреки това, има много други причини за закъснял или пропуснат период и единственият начин да се знае със сигурност е да се направи гинекологичен преглед.. Възможно е също да забележите някои от следните общи симптоми на ранна бременност:

 • гадене или повръщане
 • необичайна умора
 • болезненост в гърдите
 • често уриниране
Съвети

Вашата бременност може да се окаже предизвикателство за вас, но направете всичко възможно, за да следвате здравословен начин на живот. Това ще осигури най-добрата подкрепа за вас и вашето бебе до раждането. Вашата диета трябва да съдържа голямо разнообразие от храни от всички препоръчителни групи, включително пресни плодове и зеленчуци, когато е възможно.

Опитайте се да не се фиксирате върху идеята за „ядене за двама“ – в действителност имате нужда само от около 300 допълнителни калории на ден, за да осигурите необходимото на вашето бебе. И не се притеснявайте твърде много, ако в ранна бременност имате симптоми на гадене или повръщане и липса на апетит. Докато сте внимателни каква храна приемате, вашето бебе все пак ще получи това, от което се нуждае.

Какво да попитате вашия лекар?

След като потвърдите бременността си с тест за бременност, следващият ви приоритет е да се консултирайте с вашия лекар. Въпреки че сте само в началото на бременността си, вашият лекар може да ви предложи експертни съвети относно най-добрия начин да се погрижите за себе си и вашето бебе през целия период на вашата бременност.

Развитие на плода

Все още е твърде рано да се определи пола на бебето чрез ултразвук, но неговите или нейните репродуктивни органи ще започнат да се развиват тази седмица.

Други органи също ще продължат да растат през този период. Сърцето на бебето се разделя на четири камери, а сега бие силно и ясно. Мускулите започват да растат и позволяват на 9-седмичния плод да премества ръцете и краката си наоколо.

Вашето бебе придобива по-ясни черти на лицето, включително по-видни клепачи и малък нос. Ушите на вашето бебе също са по-различими и се движат на място. Вътре в устата на бебето, зъбите и вкусовите пъпки също започват да се оформят.

Ръцете и краката стават все по-дълги. Пръстите на бебето са по-дълги и са по-широки в края. По-късно ще се образуват и пръстови отпечатъци. Бебето се движи, но все още не е възможно да усетите тези движения. Това разбира се предстои по-късно през бременността.

Симптоми

Симптомите на бременността вероятно са много подобни на тези, които сте изпитали през предходните седмици. Още от симптомите, които може да очаквате през 9-та гестационна седмица, включват:

Сутрешно гадене: да, все още е нормално  да изпитвате този неприятен симптом. Добрата новина е, че с наближаването на края на първото тримесечие, този симптом трябва да намалее драстично.

 • Умора: може би се чувствате много уморени през този период. Тялото ви използва много енергия, за да помогне на вашето бебе да расте и развива.
 • Подути гърди: През 9-тата седмица от бременността, хормоните уголемяват гърдите ви и вероятно ги усещате болезнени.
 • Често уриниране: комбинацията от хормонални промени и допълнителен натиск върху пикочния мехур носи чувство на напрежение и усещане за спешна нужда у бременната жена.
 • Храносмилателни симптоми: прогестеронът забавя храносмилането, което може да предизвика подуване на корема или нарушено храносмилане. Киселините са също често срещан симптом през първия триместър.
 • Назална конгестия: хормоните също могат да увеличат производството на слуз. Това може да предизвика запушване на носа и хрема.
 • Главоболие: това е друг нежелан страничен ефект от хормоналните промени и за съжаление е доста често срещан през този период.
Съвети

Въпреки неприятните симптоми през 9-тата седмица от бременността, някои промени в начина на живот могат да ви помогнат да се почувствате значително по-добре, като например:

Винаги да носите със себе си лека закуска: вероятно все още ви се гади, а в този случай честото хранене, придружено от малко количество, се отразява по-добре на храносмислането. Избягвайте големи порции храна, защото от тях може да се почувствате зле. Това ще ви осигури по-висока енергия.

Ежедневни упражнения: След като предварително се консултирате с вашия лекар и получите одобрение, е добре да се заемете с упражнения, които да бъдат подходящи за вас, като например плуване,  или бягане. Най-важното е да се опитате да се движите редовно.

Носете удобни дрехи: някои от дрехите, които сте носили досега, може вече да ви стягат. Не се насилвайте да ги носите, ако се чувствате неудобно в тях, по-скоро обличайте разтегливи и комфортни материи.

Останете хидратирани: в допълнение към здравословния начин на хранене, пиенето на много течности през деня може да ви помогне при главоболие, замаяност, запек и подуване на корема.

Почивайте си: нормално е да се чувствате уморени около 9-тата седмица от бременността. Опитайте се да си поспивате през деня и повече да релаксирате, когато това е възможно. Почивката ще ви държи в кондиция и ще бъдете по-енергични.

Развитие на плода

Като се има предвид колко бързо се развива вашето бебе през последните няколко месеца, не е изненадващо, че той или тя са напът да се появят на бял свят! Очите на бебето се движат в определена позиция, а китките и глезените вече са добре оформени. До този етап от бременността, яйчниците на момичето и тестисите на момчето са напълно развити вътрешно — от външната страна гениталиите са все още в процес на формиране.

Симптоми

Едни от най-неприятните симптоми на бременността като гаденето и повръщането започват да отшумят през тази седмица. До този момент е възможно да не сте наддали особено, тъй като липсата на апетит е възпрепятствала това.

Около тази гестационна седмица ще започнете да се чувствате значително по-добре. Сутрешното гадене и умората ще започнат да отшумяват. Апетитът ви ще се възвърне и вече ще може да се отдадете на храните, които сте избягнали през изминалото време – но все пак се опитайте да поддържате здравословна, балансирана диета.

Развитие на плода

Много от рефлексите на бебето се развиват на този етап. Бебето започва да чува, преглъща и смуче. То също така извършва интензивни движения, които все повече може да усетите в корема си. Сега това е по-възможно, тъй като бебето тежи повече и е в по-напреднал стадий на развитие.

Дори и така обаче не очаквайте съществени бурни движения, а по-скоро трептене и усещане за бълбукащи мехурчета.

Симптоми

По време на тази фаза на бременността жените често да изпитват коремна болка. Това може да се случи по различни причини, включително поява на запек. Болката може да е резултат и от разтегнатите коремни връзки, които поддържат нарастващата ви матка. Много жените също страдат и от главоболие по време на тази фаза.

Както коремните болки, така и главоболието са често срещани симптоми на бременността – в повечето случаи са напълно доброкачествени и не представляват заплаха за вас или вашето бебе. Въпреки това има случаи, при които те могат да бъдат сериозни и това изисква допълнителен преглед от специалист. Трябва да бъдете бдителни за тези причини, така че да можете да реагирате бързо, ако е необходимо.

Потърсете незабавно медицинска помощ, ако коремната ви болка е придружена от някой от следните симптоми:

 • кървене или
 • редовно стягане на матката
 • необичаен вагинален секрет
 • болка или парене при уриниране

По същия начин трябва да се консултирате с лекар, ако главоболието ви е придружено от някои от следните симптоми:

 • проблеми със зрението, като замъгляване или виждане на мигащи светлини
 • болка под ребрата
 • повръщане
 • внезапно подуване на лицето, дланите, ходилата или глезените
Развитие на плода

Вътрешните органи на бебето растат бързо. Кожата все още е набръчкана и покрита с лануго. Клепачите могат да бъдат разграничени от веждите. Очите се образуват, но в цветната част на окото – ириса, все още липсва пигмент.

В 22-та седмица  черният дроб започва да произвежда няколко ензима, които ще отстранят билирубина (вторичен продукт, придобит от разрушаването на червените кръвни клетки). Известно е че червените кръвни клетки на плода имат по-кратък живот, така че производството на билирубин в плода значително се увеличава.

Билирубинът, произвеждан от плода, преминава от феталната кръв в кръвта на майката през плацентата. Черният дроб на майката освобождава феталния билирубин.

В този период сензитивната нервна система на бебето започва да се развива. Вашето бебе започва да търка лицето си, краката и торса. То вече може да възприема светлината и тъмнината, както и  да чува гласа и сърдечния ви ритъм. Ако бебето е момиче, на този етап се образуват матката, яйчниците и яйчните клетки.

Симптоми

Като цяло трябва да се чувствате добре през тази седмица. Но все пак има някои често срещани симптоми, които може да изпитате в този момент. Тези симптоми включват:

Коремна болка

Абдоминалната болка е нормален проблем, ако сте бременна в 22-та седмица, но понякога може да бъде и наистина сериозна. Болката може да бъде остра като намушкване или тъпа и болезнена.

Метеоризъм и запек

Нивата на прогестерон са по-високи в този период и може да имате повече газове, придружени със запек. Освен това, тъй като матката ви става все по-голяма, това поставя допълнителен натиск върху червата ви. Храненето със здравословна храна и правенето на физически упражнения ще помогне при това състояние. Освен това усещане за болка може да се породи и от движението на сухожилията на матката в резултат от разтягането й.

Гадене

Промените в хормоналните нива и в естествения химичен баланс на организма обикновено се нормализират през първите 12 седмици, но въпреки това все още е възможно да имате позиви за повръщане през тази седмица.

Диария

Възможно е  да имате диария в 22-рата седмица от бременността. Поради промените в тялото ви, можете да сте чувствителни към определени храни. Но имайте предвид, че комбинацията от гадене, диария, и коремна болка може да бъде симптом на сериозни състояния като апендицит или холецистит (възпаление на жлъчния мехур).

Спазми

В повечето случаи спазмите през 22-рата седмица са нормална част от бременността. Най-честата причина за появата им е болка в маточния лигамент. При разтягането му може да почувствате остра, пронизваща болка в долната част на корема.

Бракстън Хикс контракции

Бракстън Хикс контракциите („фалшиви контракции“) са нормални за този период на бременността и не трябва да се притеснявате за тях. Те обикновено не са болезнени. Усещат се като затягане в долната част на корема, което започва в горните части на маточната мускулатура и преминава надолу. Необходимо е да разберете разликата между фалшиви и реални контракции, за да нямате излишни притеснения.

Напрежение в таза

Обяснението е просто – бебето ви расте, обемът на вашата кръв също се увеличава и всичко това допринася за тазовото напрежение, което започвате да усещате.

Най-доброто, което можете да направите, е да легнете и да се опитате да се съсредоточите върху дишането си. Опитайте се да направите разлика между тазовото напрежение и болката в таза. Ако изпитвате болка вместо натиск, ще ви е трудно да ходите. В този случай трябва незабавно да се свържете с вашия лекар.

Хемороиди

Хемороидите представляват болезнени и подути вени около ануса. По време на бременност те са често срещани. Матката ви нараства от ден на ден и оказва повече натиск върху тазовите вени. Това увеличава интраваскуларнато налягане при хемороидалните вени, което допринася за образуването на хемороиди.

Ако вашият лекар не е ограничил ежедневните ви физически дейности, е добре да се разхождате или да правите физически упражнения поне по 3 минути на ден.. Пиенето на много течности и консумирането на храни, богати на фибри, също помага да се предотврати появата на хемороиди. Ако болката е силна, трябва да посетите вашия лекар за консултация.

Болки в гърба

Болките в гърба се дължат на допълнителния натиск, причинен от тежестта на вашето бебе. Може да почувствате облекчение чрез ежедневно използване на възглавница за бременни при спане, както и чрез масажиране на гърба.

Повишен вагинален секрет

Промените във вагиналната секреция са чести на този етап поради увеличения кръвен поток. В случай, че забележите обаче, че миризмата или цветът на вагиналната секреция се променят, това може да е признак за инфекция и е наложително да посетите вашия лекар.

Развитие на плода

Очите и ретините продължават да се развиват. Бебето усвоява свои собствени навици кога да спи и да се събужда. Мозъкът му продължава да се образува и развива. Въпреки, че няма доказателство за това, експертите твърдят, че вашето бебе е способно да мечтае в момента. Имайте предвид също, че бебето ще бъде много отзивчиво към звуци и температурни промени, идващи от околната среда.

Докато бебето расте, той или тя може да реагира на различни усещания. То може да стане по-активно, докато вървите по улицата или да се вълнува повече, чувайки определени звуци и мелодии. Възможно е бебето да ритне по-сурово, когато пиете напитки, които са много горещи или много студени. Свързването с бебето през този период е страхотно, защото то е в състояние да чуе и различи гласа ви и този на партньора ви.

Симптоми

Хранителният глад става все по-осезаем с приближаване на третото тримесечие. Сега повече от всякога е важно да правите здравословен избор на храна и да стоите далеч от бонбони, мазнини и въглехидрати.

Избягвайте прекалено солени и пикантни храни. И вие и бебето може да увеличите теглото си много по-лесно, затова е необходимо да следите килограмите си. Недостигът на въздух и болките в гърдите са все още нормални през 27-ма гестационна седмица, но не се колебайте да се консултирате с вашия лекар, ако болките станат силни или нетърпими. , ако имате проблеми при обличане или обуване поради подуване, говорете с вашия лекуващ лекар. Колкото повече си почивате, толкова по-малко е вероятно да се подуете.

Развитие на плода

През 31-та седмица фините косъмчета, покриващи тялото на плода – също известни като лануго – започват да изчезват. Бръчките по кожата също започват да се изглаждат.

Бебето е много активно и може да почувствате много ритници, докато се движи. То дори може да смуче палеца си, заемайки необходимата архетипна позиция за това. Оставайки му по-малко от 10 седмици, за да се появи на бял свят, бебето се нуждае мозъкът му да е в топ форма, за да може то да се справи със стимулите от околната среда. Невроните в мозъка се развиват с бързи темпове през този период, за да се гарантира, че мозъкът на бебето е готов за външния свят.

Това бързо развитие води и до развитието на петте сетива. Това означава, че вашето бебе може да чувства и да усеща вкуса на храната.

Симптоми

През 31-ва гестационна седмица ще изпитате множество симптоми и признаци на това, което се случва във вас. Те включват:

 • Течност от гърдите. Може да забележите някакво изтичане на течности от гърдите ви. Това е коластра (ранна кърма), съдържаща протеин, мастна тъкан, секреторна IgA и минерали. Не се притеснявайте. Тялото ви се готви за кърмене.
 • Болка в гърба. Когато навлезете в 31-ва седмица, най-вероятно ще забележите, че гърбът и краката доста ви болят. Това естествено се дължи на допълнителното тегло. Ако смятате, че болката е прекалено голяма, за да може да я понесете, може да се обърнете към услугите на масажист. Със специализирани масажни техники, болката може доста да намалее.
 • Задух. Допълнителното тегло също така може да затрудни движенията ви и често да чувствате задух и умора. Друга причина за задуха е притискането на разширяващата се матка към диафрагмата. При това положение  диафрагмата не може да се разшири напълно надолу, за да направи място за надуващите се дробове, когато дишате. Ето защо е възможно бързо да се задъхвате дори след минимална активност.
 • Често уриниране. Матката започва да притиска пикочния ви мехур. В резултат мястото за съхранение на урина е по-малко, принуждавайки ви по-често да ходите до тоалетна.
 • Запек. Дебелото черво също има намалена подвижност, което води до повишена абсорбация на вода. Ако приемате по-малко фибри и течности по време на бременността, отколкото се препоръчва, това може да доведе до констипация. Претоварването на тазовите съдове, съчетано с повишено напрежение в корема при изхождане, може да доведе и до хемороиди.
 • Киселини. Киселините в последните стадии на бременността са често срещан симптом. Има много неща, които могат да бъдат причина за това. Например натискът на матката, избутваща стомашното съдържание на хранопровода. От друга страна прогестеронът също намаля подвижността на горната част на стомашно-чревния тракт, което прави сфинктера по-малко ефективен. Това увеличава възможността „изгарящото“ съдържание на стомаха да потече нагоре, причинявайки киселини.
 • Бракстън Хикс контракции. През последните седмици от бременността до раждането на вашето дете, може да усетите стягане на матката.  е необходимо да се консултирате с лекар
Развитие на плода

До 36-тата седмица от бременността, развитието на плода е практически завършено. Кръвоносната система на бебето е напълно развита, а имунната му система се подготвя да посрещне външния свят. Изключение е храносмилателната система на бебето, тъй като то не е имало какво да храносмила по време на бременността. Тази система няма да узрее напълно, докато бебето не е на възраст от 1 до 2 години.

Черепът на бебето е съставен от относително меки и гъвкави кости. Това ще му позволи да премине през родовия канал по време на раждането. Те предстои да се втвърдят в процеса на растеж на детето.

Бебето ще загуби по-голямата част от ланугото (меките косми), което покрива тялото му. Тези миниатюрни косми ще се смесят с амниотичната течност и в червата на бебето ще се образуват първите изпражнения. Те се наричат мекониум и представляват стерилна течност, от която бебето ще се освободи след раждането.

Симптоми

Някои от най-честите симптоми през 36-та гестационна седмица включват:

 • По-добро дишане: ще намалее напрежението, което бебето нанася на вашите дробове. Това ще ви позволи да дишате по-комфортно. Поради същата причина е възможно да намалеят и киселините.
 • Вагинално налягане: дробовете ви може да се почувстват по-свободни, но сега вагината ви носи това допълнително тегло. Някои жени сравняват последните няколко седмици от бременността с носенето на топка за боулинг между краката.
 • Секрет от слуз: Възможно е през тази седмица да забележите изтичането на слузест секрет от вагината, съпроводен с кървави петна.
 • Бракстън Хикс контракции: матката ви е в пълна готовност и тренира за голямото събитие. Тези контракции не водят до раждане, но трябва да имате предвид тяхната продължителност, интензивност и честота и да се обадите на вашия лекар, в случай, че се увеличат.
 • Често уриниране: вашето бебе оказва натиск върху пикочния ви мехур, така че очаквайте чести  позиви за уриниране и уринарна инконтиненция.
 • Подути глезени и крака: докато отокът е минимален, той може да бъде напълно нормален. Въпреки това внезапното или тежко подуване трябва да бъде проверено от лекар незабавно, тъй като може да бъде признак на прееклампсия.
Развитие на плода

В самия край на бременността костите на бебето стават твърди, с изключение на тези, които съставят черепа. Костите все пак остават гъвкави, така че да могат да преминат през родовия канал по време на раждането.

Освен втвърдяването на костите, мозъкът все още се разраства и развива с бързи темпове, така че бебето да може да се справи с живота след появяването си на бял свят. Всичко останало е доста добре развито и бебето може да огъва крайниците си във всеки един момент.

Симптоми

Има редица симптоми, които ще разпознаете в края на бременността. Те са:

 • Бракстън Хикс контракции. С наближаване на раждането, тялото ви се подготвя за този процес. Може да усетите няколко краткотрайни и леки контракции. Последните са от около 30 секунди до 2 минути. Те обикновено изчезват, когато промените позицията си или ако изпразните пикочния си мехур и пиете малко вода. Ако действително процесът на раждане започва, контракциите ще увеличават интензивността и честотата си с течение на времето. Реалните контракции са болезнени и имат ефект върху отвора на шийката на матката. В случай, че ги разпознаете е необходимо да се отправите към болницата.
 • Промени в активността на бебето. Бебето изглежда неспокойно и нетърпеливо да излезе от утробата. Ще забележите, че то се движи активно и сякаш се търкаля и преобръща. През тази гестационна седмица може да усетите 10 пъти повече от тези движения рамките на един час.
 • Болка в таза. Бебето се намира по-близо до долната част на утробата и притиска шийката на матката. Поради тази причина може да почувствате натиск в тазовата област. Понякога е възможно долната част на матката да измести някои нерви в областта и това да предизвика болезнени усещания и дискомфорт.
Кликнете, за да оцените!
[Общо: 3 Средна: 5]