Хормоналните спирали са жизнеспособен и недостатъчно използван метод за спешна контрацепция

Изследователите и клиницистите отдавна знаят, че медните вътрематочни устройства (ВМУ) работят изключително добре за спешна контрацепция. Но малцина си направиха труда да проучат възможността за използване на хормонални спирали за същата цел.
Сега, в първиото по рода си проучване на учени от Университета на Юта, установиха, че хормонални ВМУ са сравними с медните ВМУ за използване като спешни контрацептиви . Изследователите казват, че откритието подкрепя добавянето на хормонални спирали към настоящите възможности за спешна контрацепция . Те заключават, че използването на хормонални спирали може да има драматични ефекти върху спешната контрацепция, включително намаляване на менструалното кървене и спазми, свързани с медни спирали.
Изследването се появява в изданието на New England Journal of Medicine от 28 януари .
„Тези открития подкрепят използването на хормонални спирали като безопасна и жизнеспособна алтернатива за жени, които искат да предотвратят бременност до пет дни след полов акт“, казва Дейвид Турок, доктор по медицина, водещ автор на изследването и доцент в Катедрата по акушерство и Гинекология в U of U Health. „Като спешна контрацепция изглежда, че не е по-лоша от медна спирала и е много по-добра от хапчето за сутрин.“
Той добавя: „И за разлика от хапчетата за спешна контрацепция, хормоналните спирали могат да продължат да осигуряват високоефективна контрацепция до седем години.“
Рискът от бременност след използване на хапчета за сутрин е около 2%, казва Турок. За сравнение, 0,1% рискът от бременност с медни спирали е далеч по-малък. В това проучване рискът с хормонални спирали е бил 0,3% и статистически не е по-малко ефективен от медната спирала.
Всички хормонални спирали, одобрени в САЩ, съдържат синтетична версия на хормона прогестерон, наречен левоноргестрел (LNG). Това проучване използва спиралата на Liletta; Mirena, друг вид хормонална спирала, използва същото количество LNG като Liletta.
Когато на хората се предлагат както хормонални, така и медни спирали, те по-често избират спиралата на LNG. Въпреки това, за разлика от медните спирали, не са провеждани малко или никакви изследвания върху употребата на спирала за втечнен природен газ като устройство за спешна контрацепция. В резултат на това малко, ако има такива, медицински доставчици са използвали спирали за втечнен природен газ за тази цел.
За да се справят с тази загриженост, изследователите от U of U Health решиха да тестват ефективността на спиралите за втечнен природен газ спрямо медни спирали. За тригодишен период, започващ през август 2016 г., те наемат повече от 700 души на възраст от 18 до 35 години, които търсят спешна контрацепция в шест клиники за планирано родителство в Юта.
Всички участници са имали незащитен полов акт поне веднъж през предходните пет дни. Освен това те имаха редовни менструални цикли, знаеха датата на последната си менструация, имаха отрицателен тест за бременност в урината, искаха да предотвратят бременност поне една година и се интересуваха от използването на спирала. Участниците бяха разпределени на случаен принцип да получат или LNG, или медна спирала. Един месец по-късно никой от 321 участника, получили медна спирала, не е бременна. Бременност е настъпила само при един от 317 участници, които са получили спирали на LNG.
„Макар да предполагах, че хормоналната спирала ще работи за спешна контрацепция, бях изненадана, когато видях, че тя действа също толкова добре, колкото медната спирала“, казва Лори Гаурон, доктор по медицина, съавтор на изследването и асистент в катедрата Акушерство и гинекология в U of U Health. „Тази констатация е вълнуваща, защото ще даде на хората повече възможности както за спешна, така и за продължаваща контрацепция и ще намали бариерите пред поставянето на спирала от същия ден, когато пациентите искат такава.“
Турок добавя, че това изследване подкрепя предоставянето на спирали на тези, които искат такава във всеки един момент от менструалния цикъл, независимо от скорошния незащитен полов акт, давайки на жените повече възможност за намеса, отколкото настоящите медицински препоръки.
Изследователите са получили тестове за бременност в урината от около 93% от участниците. Те отхвърлиха бременността при останалите 7% въз основа на информация от проучването и клинични доклади. Сред другите ограничения на проучването е, че въпреки че участниците не са знаели кое устройство са получили през първия месец на употреба, практикуващите медицински сестри, които са ги поставили, са знаели кое устройство е имплантирано на всеки пациент. Това се дължи на отчетливите разлики във външния вид на тези спирали.
Последният нов метод за спешна контрацепция е одобрен за употреба от Администрацията по храните и лекарствата преди близо 15 години. Според изследователите, спиралите на LNG могат да се превърнат в привлекателен избор, защото се използват широко и вече са одобрени от FDA за употреба като контрол на раждаемостта.
„Всичко е свързано с увеличаване на достъпа и възможностите за хората“, казва Турок. „Става въпрос за подкрепа на възможността им да живеят живота, който искат, и да имат значими сексуални връзки по начини, които не са обвързани с бременността .“

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]