Фертилитетът вероятно ще намалее вследствие на пандемията COVID-19, открива ново проучване

Фертилитетът

В човешката история пиковете на смъртността поради войни и глад са последвани от увеличаване на раждаемоста, докато испанският грип доведе до временен спад на плодовитостта, преди да се възстанови по време на последвалия го „бебешки бум“ в средата на миналия век. Противно на тази историческа тенденция, COVID-19 вероятно ще предизвика спад в плодовитоста, като същевременно не са налице факторите, довели до бум на раждаемоста в миналото, според проучване, озаглавено „Пандемията на COVID-19 и плодовитостта на хората“. публикувана на 24 юли в научни издания от Арнщайн Аасве от университета в Бокони, Николо Кавали, Летисия Менкарини и Самуел Плах и Масимо Ливи Бачи от университета във Флоренция.

Авторите наблягат на различията в развитието на населението и етапа им в демографския преход, за да направят точно заключения от съществуващите изследвания.

„Въпреки че е трудно да се направят точни прогнози, един вероятен сценарий е, че плодовитостта ще спадне, поне в страните с високи доходи и в краткосрочен план“, казва Арнщайн Ассве, професор в катедрата по социални и политически науки в Бокони и в Центърът за изследвания на социалната динамика и публичната политика на Карло Ф. Додена.

Това проучване е част от изследователските дейности на Центъра в Дондена в кризисната лаборатория на COVID на Bocconi.

В страните с високи доходи прекъсването в организацията на семейния живот поради продължителната карантина, грижи за деца от родителите след затварянето на училищата и влошаващи се икономически перспективи вероятно ще доведат до отлагане на бременоста. По-нататъшното спадане на плодовитостта в страните с високи доходи ще ускори застаряването на населението и намаляването на населението , което ще има отражение върху демографската политика.

В страните с ниски и средни доходи спадът на плодовитостта, наблюдаван през последните десетилетия от тенденции като урбанизация, икономическо развитие и женска заетост, няма да бъде коренно променен от икономическите сривове. Трудностите, обаче, при достъпа до услуги за семейно планиране могат да доведат до краткосрочен скок при нежелана бременност и влошаване на новороденото и репродуктивното здраве.

Източник: Университетът Бокони, MedicalPress

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]