Сърдечните пристъпи, свързани с напредване на бременноста, най-често при жени на 30 и повече години

Сърдечните пристъпи, свързани с напредване на бременноста

Сърдечните пристъпи, свързани с бременността – особено в периода след раждането – се увеличават при жени на 30 или повече години, според ново изследване.

Въпреки че все още се смята за необичайно, проучване с близо 11,3 милиона записа за случаи на бременност, раждане и след раждане показва, че почти три четвърти от 913 жени, които са имали сърдечни пристъпи от 2003 до 2015 г., са били на 30 и повече години.

Увеличението на острия миокарден инфаркт, медицинското наименование на сърдечен удар, „е настъпило с нарастване на възрастта на майката, както и нарастване на затлъстяването“, според авторите на изследването, публикувано във вторник в Journal of American Heart Асоциация . Той може също да бъде свързан с увеличаване преди бременност на други традиционни рискови фактори за сърдечни заболявания като диабет, висок холестерол, високо кръвно налягане и тютюнопушене.

От жените, които са имали инфаркти в проучването, 37% са го преживели по време на бременност, 12% по време на раждането и раждането и 51% по време на раждането.

Бременността е тест за сърдечно-съдов стрес, казва старши автор д-р Катлийн Стерджиопулос, директор на амбулаторна ехокардиография в болница „Сейнт Франсис“, Център за сърце в Рослин, Ню Йорк. При нормална бременност кръвното налягане намалява най-често през първия и втория триместър и след това се повишава до нивата преди бременността през третия триместър.

„Хората често забравят за следродилния период, но това е период на висок риск поради промени в сърдечно-съдовата система на майката“, каза тя. „Повечето пациенти са напуснали болницата, когато симптомите започнат. С ново бебе вкъщи последното място, което майките искат да бъде, е отново в болницата.“

„Възможно ли е да получа сърдечен удар или да получа инсулт почти не е на радар за жената, но особено не е на радар за млада жена“, каза Стерджиопулос, който изучава сърдечни заболявания по време на бременност от 12 години.

Въпреки че случаите остават необичайни, Стерджиопулос предупреждава, че е от съществено значение да сте наясно с рисковите фактори за инфаркт по време на бременност, които включват известна коронарна артериална болест, гестационни нарушения на високо кръвно налягане , висок холестерол , състояния на съсирване на кръвта, история на злоупотребата с вещества, история на тютюнопушенето и затлъстяване.

Тя препоръчва на жените със сърдечно-съдови заболявания или с висок риск от развитието им по време на бременност да работят с екип от специалисти в идеалния случай преди бременността, по време и след раждането.

Тази област на кардио акушерството нараства, отчасти поради нарастващия брой жени, които стават майки в по-напреднала възраст и които имат други съществуващи сърдечни заболявания или сърдечно-съдови рискове.

„С напредването на възрастта, когато мислим за бременност, наистина се нуждаем от тесни дискусии с вашия гинеколог за това какви са рисковете“, съгласи се д-р Laxmi Mehta, неинвазивен кардиолог от Държавния университет в Охайо в Колумбия, който не е участвал в проучването.

„Бременността може да предизвика много стрес върху тялото, особено на сърцето ви“, каза Мехта, който ръководи писането на научно изявление на Американската сърдечна асоциация, публикувано през май, призовавайки бременните жени със сърдечни заболявания да се грижат от специализирани кардио-акушерски екипи.

„Ако имате основна сърдечна анамнеза, наистина трябва да имате екип по кардио-акушерство – кардиолог, акушер, анестезиолог, подходящия екип от лекари, които да ви помогнат да износите плода докрай.“

Стерджиопулос казва, че бъдещите изследвания трябва специално да изследват социално-икономическия статус и расата като други потенциални рискови фактори за сърдечни заболявания по време на бременност .

„Имаше и индикация, че черната раса е фактор, друга област, която изисква по-нататъшно проучване. Това проучване се фокусира главно върху рисковите фактори и времето, което беше чудесна отправна точка. Разглеждам това проучване по-скоро като чудесен сигнал, отколкото като решен пъзел. „


Източник: ТУК

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]