Симптомите на хипертония при жените често се бъркат с менопаузата

хипертония при жените

Усложненията на бременността и ранната менопауза увеличават бъдещия риск от хипертония при жените и сърдечни заболявания. Кардиолози, гинеколози и ендокринолози препоръчват как да помогнат на жените на средна възраст да предотвратят по-късни сърдечни проблеми в консенсусен документ на Европейското общество по кардиология (ESC), публикуван днес в European Heart Journal.
„Лекарите трябва да засилят откриването на хипертония при жени на средна възраст“, се посочва в документа. До 50% от жените развиват високо кръвно налягане преди 60-годишна възраст, но симптомите – например приливи и сърцебиене – често се дължат на менопаузата.
„Високото кръвно налягане се нарича хипертония при мъжете, но при жените често погрешно се обозначава като„ стрес “или„ менопаузални симптоми “, казва първият автор професор Анджела Маас, директор на Програмата за сърдечно здраве на жените, Медицински център на Университета Радбуд, Неймеген, Холандия. „Знаем, че кръвното налягане се лекува по-слабо при жените в сравнение с мъжете, излагайки ги на риск от предсърдно мъждене, сърдечна недостатъчност и инсулт – което би могло да бъде избегнато.“
„Животът на жената дава улики, че трябва да започнете рано с превенцията“, каза професор Маас. „Трябва да оценяваме пациентите от женски пол по различен начин от мъжете, а не само да питаме за високия холестерол. Това ще ни даде възможност да класифицираме жените на средна възраст като високорискови или по-ниски за сърдечно-съдови заболявания.“
Прееклампсията е свързана с четирикратно увеличение на сърдечната недостатъчност и хипертонията и удвоен риск от инсулт. Жените, които имат ранна естествена (т.е. не хирургична) менопауза преди 40-годишна възраст, също са по-склонни да развият сърдечно-съдови заболявания – всяка година е свързана с 3% повишен риск. Автоимунните възпалителни състояния като ревматоиден артрит и лупус са по-чести при жените в сравнение с мъжете и увеличават сърдечно-съдовия риск около менопаузата.
„Има няколко фази от живота, когато можем да идентифицираме подгрупи от високорискови жени“, каза професор Маас. „Високото кръвно налягане по време на бременност е предупредителен знак, че хипертонията може да се развие, когато жената навлезе в менопауза и е свързана с деменция много десетилетия по-късно. Ако кръвното налягане не бъде адресирано, когато жените са на 40 или 50 години, те ще имат проблеми в 70-те години, когато хипертонията е по-трудна за лечение. “
Документът предоставя насоки за управление на здравето на сърцето по време на менопаузата, след усложнения на бременността и по време на други състояния като рак на гърдата и синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ). Отчита се важната роля на здравословния начин на живот и диетата – напр. За оптимално управление на здравето в менопауза и при жени с СПКЯ, които имат повишен риск от високо кръвно налягане по време на бременност и диабет тип 2.
Докато хормоналната терапия с менопауза е показана за облекчаване на симптоми като нощно изпотяване и горещи вълни при жени над 45 години, авторите препоръчват оценка на сърдечно-съдовите рискови фактори преди започване. Терапията не се препоръчва при жени с висок сърдечно-съдов риск или след инсулт, инфаркт или кръвен съсирек.
Документът предоставя съвети за транссексуалните жени (лица, назначени от мъжки пол при раждането). „Тези жени се нуждаят от хормонална терапия до края на живота си и рискът от образуване на кръвни съсиреци се увеличава с времето“, казва професор Маас. Документът посочва, че трансджендър жените „винаги трябва да бъдат насърчавани да намаляват рисковете, свързани с начина на живот“, като същевременно признава, че „психосоциалните ползи от хормоналната терапия с подобрен образ на тялото могат да доведат до по-здравословен избор на начин на живот“.
Професор Маас отбелязва, че е необходимо сътрудничество между кардиолози, гинеколози и ендокринолози, за да се осигурят най-добрите грижи за пациентите от женски пол. Тя каза: „Жените могат да помогнат на своите лекари да предотвратят сърдечни проблеми и да поставят по-ранни диагнози, като споменават проблеми като сложна бременност и ранна менопауза и следят собственото си кръвно налягане .“

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 2 Средна: 3]