Ранна менопауза и бременност – експерименталното лечение дава надежда за плодовитост.

Ранна менопауза и бременност

Ранна менопауза и бременност – какви са възможностите?

Менопаузата обикновено сигнализира за края на способността на жената да забременее. Въпреки това, в малко ново проучване, нов подход за прилагане на богата на тромбоцити плазма и гонадотропини в близост до фоликулите на яйчниците дава надежда за възстановяване на функцията на яйчниците. Резултатите от проучването са публикувани онлайн днес в Менопаузата , списанието на Северноамериканското общество за менопауза (NAMS).
Тъй като все повече жени се стремят да изградят кариерата си, преди да започнат майчинство, средната възраст на зачеване на дете продължава да се измества нагоре. За някои от тези жени обаче надеждата им да забременеят се прекъсва от началото на ранната менопауза, което се описва като спиране на функцията на яйчниците на или преди 45-годишна възраст. Изчислено е, че приблизително 12,2% от жените изпитват ранна менопауза. За тези жени единственият шанс за забременяване е с донорски яйцеклетки.
Преди са проучени множество възможности за лечение, включително стандартна, контролирана стимулация на яйчниците. Богата на тромбоцити плазма е била използвана при жени с първична яйчникова недостатъчност , но са настъпили малко бременности и живородени деца. С неуспеха на тези донякъде традиционни лечения, се преследват по-нови подходи, като методи за стимулиране на растежа на фоликулите на яйчниците .
В това ново, малко мащабно пилотно проучване, богата на тромбоцити плазма и гонадотропини се инжектират в яйчниците на участниците в изследването, с някои доста невероятни резултати. След лечение 11 от 12-те участници в проучването възобновиха менструацията и една постигна клинична бременност, определена като бременност, която се потвърждава с ултразвук, както и сърдечен ритъм на плода .
Въпреки че са необходими повече изследвания и по-големи проучвания, тези ранни резултати относно успешното възобновяване на функцията на яйчниците дават надежда на жените в ранна менопауза, които може да успеят да продължат бременността си чрез ин витро оплождане, използвайки собствените си яйцеклетки.
Резултатите са публикувани в статията „Възобновяване на функцията на яйчниците и бременността при жени в ранна менопауза чрез субкортикално приложение на яйчниците с цяло измерение на богата на тромбоцити плазма и гонадотропини.“
„Това пилотно проучване, изследващо употребата на богата на тромбоцити плазма и гонадотропини, инжектирани в яйчниците на жени с ранна менопауза, подчертава обещанието за регенеративна медицина при възстановяване или удължаване на плодовитостта. Необходими са допълнителни проучвания, проведени в бъдеще и с участието на голям брой жени, за да се определи дали това е наистина жизнеспособна опция за жени с ранна менопауза, надяващи се да постигнат бременност, използвайки собствени яйцеклетки „, казва д-р Стефани Фаубион, медицински директор на NAMS.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 1 Средна: 5]