Различните хормонални терапии влияят по различен начин на работата на мозъка

Хормонални терапии

Половите хормони влияят върху структурата и функцията на мозъка, но малко се знае за ефекта на хормоналните терапии (НТ) върху промените в мозъка по време на менопаузата. Ново проучване показва, че по-малките увеличения на структурните промени в мозъка, свързани със стареенето, са свързани с промени в хормоналното ниво от трансдермален естрадиол или орално конюгиран конски естроген. Резултатите от изследването се публикуват онлайн в Menopause, списанието на The North American Menopause Society (NAMS).

Възрастовите промени в когнитивните функции и паметта са свързани с промени в структурата на мозъка. Визуално такива структурни промени могат да се видят чрез магнитно-резонансно изображение в онези, които изглеждат като ярко бели петна в мозъка (известни като хиперинтензивност на бялото вещество). Тези промени в мозъчната структура и в когнитивната функция могат отчасти да са свързани с по-ниските нива на естроген в резултат на менопаузата.

В ново проучване, включващо участници от проучването за ранно естрогенно превенция на Кронос, изследователите изследват връзката между промените в хормоналните нива (както от мозъка, така и от яйчника) с различни състави на НТ и структурни промени в мозъка, свързани със стареенето в сравнение с плацебо. Те откриха, че по-малките увеличения на тези свързани с възрастта структурни мозъчни промени са свързани с понижаване на фоликулостимулиращия хормон при жени, приемащи трансдермален естрадиол и по-високи нива на естрон (особена форма на естроген, често срещан при жени в менопауза) при жени и в двете групи на HT (трансдермален естрадиол и орално конюгирани конски естрогени).

Изследователите теоретизират, че разликите вероятно могат да бъдат в начина на метаболизиране на различните НТ форми. Въпреки че пероралното приложение се метаболизира допълнително в черния дроб, трансдермалните хормони се абсорбират директно в периферната циркулация, преди да се метаболизират в черния дроб. Необходими са допълнителни изследвания, за да се оцени влиянието на различните дози различни орални и трансдермални хормони върху промяната на хиперинтензивността на бялото вещество.

Резултатите от изследването се появяват в статията „Асоциации на хипофизно-яйчниковите хормони и хиперинтензивността на бялото вещество при жени наскоро навлезли в менопауза, които използват хормонална терапия.“

„Това проучване установи, че нивата на хормоните на хипофизата и яйчниците са свързани със структурни промени в мозъка, свързани със стареенето при жени наскоро влезли в менопауза, които използват хормонална терапия и че има разлики в тези асоциации в зависимост от използваната рецептура за хормонална терапия. Необходимо е допълнително проучване, за да се определи дали дозировките на хормоналната терапия също засягат тези асоциации и да определят какви са клиничните последици от тези открития за жените в менопауза “, казва д-р Стефани Фаубион, медицински директор на NAMS.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]