Първична яйчникова недостатъчност, свързана с повишен риск от остеопороза

Първична яйчникова недостатъчност

Загубата на естроген след менопаузата е свързана с бърза загуба на костна маса. Ново проучване сравнява резултатите за здравето на костите при жени с първична яйчникова недостатъчност (POI) и ранна менопауза с жени, които са преживели менопауза на стандартната възраст, за да потвърди връзката между POI и остеопороза. Резултатите от изследването се публикуват онлайн днес в списанието на Северноамериканското общество за менопауза (NAMS).

Остеопорозата е скелетно състояние, характеризиращо се с ниска костна маса и влошаване на костната тъкан, което води до крехкост и повишен риск от фрактури. Инвалидизиращото заболяване, което засяга повече жени, отколкото мъже, е свързано със значителна заболеваемост и смъртност, когато се появят остеопоротични фрактури, което води до повишен процент на институционализация и риск от смъртност.

Предишни проучвания предполагат връзка между остеопороза и POI, което е загубата на функцията на яйчниците преди 40-годишна възраст. Това ново проучване обаче е първото, проведено в по-голям мащаб, с повече от 12 000 участници. Той потвърждава констатациите от по-малки проучвания, които показват връзка между POI и ранната менопауза (описана като загуба на функцията на яйчниците между 40 и 45 години) върху костната минерална плътност и остеопорозата. По-конкретно е доказано, че жените с POI имат по-високи шансове за остеопороза и е по-вероятно да приемат лекарства за остеопороза.

Изследователите също така установиха, че използването на хормонална терапия намалява шансовете за остеопороза, но че много жени не са били лекувани адекватно или дори не са били информирани за ползите от хормоните за намаляване на риска. В допълнение, проучването потвърждава, че жените с POI са по-склонни да затлъстяват, имат намалени нива на физическа активност и в момента пушат.

Изчислено е, че 1% до 4% от жените по света имат POI, което означава, че значителен брой жени са изложени на повишен риск от остеопороза.

Резултатите са публикувани в статията „Връзката между първичната яйчникова недостатъчност и остеопорозата в канадското надлъжно проучване за стареене.“

„Това проучване подчертава повишения риск от остеопороза за жени, преживяващи менопауза преди 40-годишна възраст и подчертава значението на използването на хормонална терапия поне до естествената възраст на менопаузата, за да се намали значителната заболеваемост и смъртност, свързани с остеопоротични фрактури , „казва д-р Стефани Фобион, медицински директор на NAMS.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 1 Средна: 5]