Пробиотиците с високоефективни щамове Lactobacillus могат да подобрят здравето на влагалището

Пробиотиците

Вагиналните бактериални щамове Lactobacillus до голяма степен се представят по-добре от щамовете, използвани понастоящем в пробиотиците за вагинално здраве, показва проучване, публикувано на 4 юни в списанието с отворен достъп PLOS Pathogens от Jo-Ann Passmore от Университета в Кейптаун и неговите колеги. Резултатите предполагат, че пробиотикът за вагинално здраве, който включва висококачествени вагинални щамове Lactobacillus, може да подобри възможностите за лечение на бактериална вагиноза.
Видовете лактобацили в долния репродуктивен тракт на здрави жени понижават вагиналното pH и предпазват от полово предавани инфекции. Но жените обикновено страдат от бактериална вагиноза – нарушаване на оптималната генитална микробиота, доминирана от лактобацилус – което води до по-високо вагинално рН, както и вагинално течение и възпаление. Бактериалната вагиноза е свързана с неблагоприятни резултати от бременност и по-висок риск от полово предавани инфекции, включително ХИВ. Въпреки че антибиотиците са стандарт за грижа за бактериална вагиноза, повечето случаи се повтарят в рамките на шест месеца. Пробиотиците, които включват лактобацили, са изследвани, за да се подобри трайността на лечението, но по-голямата част от продуктите не съдържат видове, често срещани във влагалището.
В новото проучване Passmore и колегите му сравняват 57 вагинални щамове Lactobacillus от млади африкански жени с щамове от търговски пробиотични продукти за вагинално здраве. Те анализираха растежа си при различни стойности на рН, способност за понижаване на pH и продуциране на антимикробни продукти, инхибиране на патогени и чувствителност към антибиотици. Няколко вагинални щама показаха по-добри пробиотични профили от търговските щамове, което предполага, че те биха били полезни при разработването на пробиотични лечения за бактериална вагиноза. Нещо повече, последователността на целия геном на петте най-добре представени вагинални щама разкри, че те вероятно биха били безопасни и не представляват риск от антимикробна резистентност. Според авторите, по-широк спектър от добре характеризирани пробиотици, съдържащи лактобацили, може да подобри резултатите от лечението на бактериална вагиноза, т.е.
„Малко пробиотици, насочени към насърчаване на здравето на влагалището, съдържат Lactobacillus spp., Които обикновено колонизират долните полови органи на африканските жени“, добавят авторите. „Откриването и използването на нови вагинални пробиотични щамове при такива жени може да подобри трайността на лечението с бактериална вагиноза и за тази цел Happel et al. (2020) оценяват множество вагинални щамове Lactobacillus и идентифицират някои, които трябва да бъдат тествани като вагинални пробиотици в клинични изпитвания в Африка. „

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]