Предаването на COVID-19 от майката на бебето по време на бременност е рядкост, откриват проучвания

Предаването на COVID-19 от майката на бебето

Източник: Университет на Нотингам

Резюме: Предаването на COVID-19 от майката на бебето по време на бременност е рядкост и скоростта на инфекция не е по-голяма, когато бебето се роди вагинално, кърмено или разрешен контакт с майката, сочи ново проучване.

Изследването установи също, че бебетата, които са дали положителен тест за COVID-19, са предимно безсимптомни. Откритията са публикувани в BJOG: Международно списание по акушерство и гинекология .

Много ранни доклади в литературата за COVID-19 при бременност предполагат, че за да се намали рискът от предаване на COVID-19 от майка на бебе, е по-безопасно да се направи цезарово сечение, да се изолира бебето от майката при раждането и формула емисия, но имаше много малко доказателства в подкрепа на тези насоки.

За да разгледат категорично рисковете, свързани с COVID-19 и бременността, експерти от Медицинското училище в Нотингамския университет са предприели систематичен анализ на 49 проучвания, разглеждащи тази много коментирана тема.

Проучените изследвания включват 666 новородени (новородени) и 655 жени (като някои жени са родили близнаци). От жените, които са родили бебетата си вагинално, само осем от 292 (2,7%) имат бебе, което е дало положителна проба за COVID-19.

От 364 жени, претърпели цезарово сечение, 20 (5,3%) от тези имат бебе, което е дало положителна проба за COVID-19.

Тези открития показват, че неонаталната инфекция с COVID-19 е нечеста и също често асимптоматична при тези бебета, които са засегнати.

Данните показват също, че процентът на инфекцията не е по-висок, когато бебето се е родило вагинално, е било хранено с кърма или е разрешен контакт с майката веднага след раждането.

Систематичният преглед е международно изследване, проведено от д-р Кейт Уолкър, клиничен доцент по акушерство и Джим Торнтън, професор по акушерство и гинекология от Университета на Нотингам, както и експерти от университета в Далхоузи, Канада и университета Монаш, Клейтън , Австралия и университетския колеж Корк, Училище за майчинство в университета Корк, Ирландия.

Д-р Уокър каза: „Имаше много притеснения дали бременните жени трябва да се грижат за здравето на бебетата си, ако те са заразени с COVID-19. Искахме да разгледаме резултата за бебетата, чиито майки са се заразили с вируса и да видим дали пътят на раждане, методът на хранене на бебето и взаимодействието между майката и бебето увеличават риска от заразяване с вируса на бебетата. От нашите резултати заключихме, че вероятността от инфекция на новородено с COVID-19 е ниска. Бихме подчертали също, че вагиналното раждане и кърменето са безопасни за майките, които се окажат заразени.“

Д-р Жанет Комо, е педиатричен лекар по инфекциозни заболявания в университета в Далуси, тя каза: „Щастлива съм да видя, че данните продължават да бъдат успокояващи, подкрепящи поддържането на двойката майка / бебе, заедно след раждането, подчертавайки, че когато понякога следродилната инфекция на бебето е открита, клиничният ход обикновено е лек. От случаите на инфекция при новороденото нямаме потвърдителни доказателства, че тази инфекция е била придобита в утробата или по време на раждането. “


Използвани са материали от публикации на Нотингамския университет .

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]