Нов хирургичен подход за жени с риск от рак на яйчниците

Нов хирургичен подход

Нов двуетапен хирургичен подход за превенция на рака е много препоръчителен сред жени в предменопауза с висок риск от рак на яйчниците, сочат проучвания, ръководени от Лондонския университет „Queen Mary“.

За жени с висок риск от рак на яйчниците, стандартната превантивна практика е да предлагат отстраняване както на фалопиевите тръби, така и на яйчниците, но операцията предизвиква менопауза при жени, които все още не са достигнали този етап от живота. Ранната менопауза е свързана със странични ефекти като повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, неврокогнитивен спад и сексуална дисфункция. Следователно, някои жени с висок риск от рак на яйчниците отлагат операцията, докато достигнат менопаузата. През този период те остават с много по-висок риск от рак на яйчниците.

Предложената алтернатива е двустепенен хирургичен протокол, който забавя индуцираната менопауза, причинена от отстраняването на яйчниците. В този протокол фалопиевите тръби се отстраняват като първоначална стъпка за предлагане на известно намаляване на риска, а отстраняването на яйчниците се забавя до по-късен етап, когато жените са достигнали менопаузата. Тази процедура осигурява известно намаляване на риска от рак на яйчника, като същевременно се избягват пагубни последици от преждевременната хирургична менопауза.

В многоцентровото проучване в Обединеното кралство, публикувано в British Journal of Obstetrics and Gynecology и финансирано от Rosetrees Trust and Barts Charity, изследователите изследват приемливостта на предложения алтернативен двустепенен хирургичен протокол. Всички 638 участници в проучването са били изложени на повишен риск от рак на яйчниците; 346 са претърпели стандартна операция за намаляване на риска, а 337 не.

Сред тези, които са претърпели стандартна превантивна операция, 9,4 на сто от пременопаузата и 1,2 на сто от жените след менопауза съжаляват за решението си. От жените в пременопауза, които не са претърпели стандартна операция, 69% смятат, че е приемливо да участват в изследователско проучване, предлагащо предложената нова хирургическа опция. 38 на сто от жените, претърпели стандартна операция, биха могли потенциално (отзад) да изберат новата двуетапна операция. Новият двустепенен хирургичен протокол беше особено приемлив за жени, загрижени за страничните ефекти от сексуалната дисфункция при отстраняване на яйчниците.

Водещият изследовател професор Ранджит Манчанда от Лондонския университет Queen Mary и Barts Health NHS Trust заяви: „Преминаването на операция за предотвратяване на рак на яйчниците може да бъде сложен процес на вземане на решения. Въпреки че отстраняването на тръбите и яйчниците предотвратява рак на яйчниците, това може да доведе до ранна хирургическа намеса менопауза, която има значителни вредни последици за дългосрочното здраве. Редица жени избират да отложат или откажат превантивната хирургия в резултат.

„Новата операция в две стъпки предлага допълнителни възможности за жени (които може да не са се подлагали на хирургична профилактика) за намаляване на риска от рак на яйчниците, като същевременно се избягва негативното въздействие на ранната менопауза. Нашето проучване показва, че голяма част от отговарящите на условията жени желаят да обмислят това. Жените в Обединеното кралство, които желаят да направят това, сега имат възможността да се присъединят към проучването PROTECTOR (Превенция на рака на яйчниците чрез ранно изрязване на тръбите и късно отстраняване на яйчниците). “

Д-р Файза Габа от Лондонския университет „Кралица Мери“ добави: „Докато е доказано, че хормонозаместителната терапия (ХЗТ) облекчава някои симптоми, изглежда не облекчава сексуалната дисфункция или повишава нивата на удовлетворение след стандартна превантивна операция, включваща премахване на яйчниците. Въпреки това Използването на ХЗТ при незасегнати от рак на гърдата жени, подложени на отстраняване на яйчниците в пременопауза, е от съществено значение за намаляване на риска от сърдечни заболявания, остеопороза и неврокогнитивен спад. Новата двуетапна хирургия предлага допълнителни възможности за жени, обмислящи хирургична профилактика. “

Лечения, предназначени за индивидуалните нужди и избор на жените.

Д-р Vineeth Rajkumar, ръководител на изследователската дейност в Rosetrees Trust, заяви: „Rosetrees Trust е доволен, че е подкрепил проучването на професор Manchanda, което проправи пътя за клинично изпитване, което може да направи разлика за хиляди жени в риск от рак на яйчниците.“

Виктория Кинг, директор на Grants в Barts Charity, добави: „Barts Charity с гордост подкрепя проучването PROTECTOR, което може да има огромно значение за жените с повишен риск от рак на яйчниците. За нас е изключително важно това да носи потенциала за по-добре информирано вземане на решения за самите жени и лечения, предназначени за индивидуалните нужди и избор на жените. “


Източници: използвани са материали предоставени от Лондонския университет „Queen Mary“ и ScienceDaily

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]