Майките предават алергии на потомство, показва предклиничното проучване

Майките предават алергии на потомство

Майките могат да предадат алергии към потомство, докато се развиват в утробата, съобщиха тази седмица изследователи от Агенцията за наука, технологии и изследвания (A * STAR), KK Болница за жени и деца (KKH) и Медицинското училище Duke-NUS в Сингапур съобщи списанието Science .

Изследването, при което се използва животински модел, проведено съгласно насоките на Националния консултативен комитет за лабораторни изследвания върху животни (NACLAR), показва, че ключовото антитяло, отговорно за предизвикване на алергични реакции , имуноглобулин Е (IgE), може да премине през плацентата и да влезе в плода. Когато е вътре в плода, антитялото се свързва с мастните клетки на плода, вид имунна клетка, която отделя химикали, които предизвикват алергични реакции, от хрема до астма. След раждането новородените мишки развиват алергични реакции към същия тип алерген като техните майки по време на първото излагане – за разлика от възрастни мишки, които изискват две експозиции. Лабораторни проучвания също показват, че майчиният IgE може да се свърже с човешки фетални мастоцити, което показва, че те могат да преминат през плацентата при хора по подобен начин.

Д-р Florent Ginhoux, старши главен изследовател в Сингапурската имунологична мрежа (SIgN) на A * STAR, старши съавтор на изследването, каза: „В момента има значителна липса на знания за мастоцитите, които присъстват в началото на развиващите се алергии. Тук открихме, че мастните клетки на плода фенотипно узряват в хода на бременността и могат да бъдат сенсибилизирани от IgE от майчин произход, които преминават плацентарната бариера. Които следователно развиват алергични реакции, когато са изложени за първи път на алергена. „

„Алергиите започват много рано в живота“, казва доцент Ашли Сейнт Джон, имунолог от Програмата за възникващи инфекциозни болести на Duke-NUS и старши съавтор на изследването. „Кърмачетата изпитват алергични реакции, тясно свързани с алергичния отговор на майката по начини, които не могат да бъдат обяснени само от генетиката. Тази работа подчертава един начин, по който алергичните реакции могат да преминат от майката към развиващия се плод, и показва как алергиите след това могат да продължат след раждането. „

Като част от проучването, следвайки насоките на NACLAR, изследователите излагаха мишките на прашец амброзия, често срещан алерген, преди бременността. Мишките, които развиха чувствителност към цветен прашец, имаха потомство, което също показа алергична реакция към амброзия. Чувствителността е специфична за алергена; потомството не реагира на акари, друг често срещан алерген.

По-специално, трансферът на чувствителност изглежда изчезва с времето. Новородените мишки са имали алергични реакции при тестване на четири седмици, но по-малко или никакви на шест седмици.

Експерименталните проучвания са подкрепени с клетъчни тестове и изображения, които показват, че IgE на майката е свързан с мастните клетки на плода, задействайки мастоцитите да отделят химикали в реакция на алерген, процес, наречен дегранулация.

По-нататък това проучване показа, че преносът на IgE през плацентата изисква помощта на друг протеин, FcRN. Мишките с FcRN нокаутираха липсващи майчини IgE, прикрепени към техните мастоцити, и не развиха алергии след раждането.

Резултатите от проучването потенциално отварят нови стратегии за интервенция, за да се ограничи такъв трансфер, за да се сведе до минимум появата на неонатални алергии. В момента между 10 и 30 процента от населението на света са засегнати от алергии. Този брой в бъдеще ще продължава да продължава да нараства и решение, предотвратяващо предаването на алергии от майка на дете, може потенциално да намали тези числа с течение на времето.

„Нашето изследване има наистина вълнуващи констатации, които могат да обяснят високата честота на ранния атопичен дерматит (екзема) при деца на майки с клинично доказана екзема, което е паралелно с нашите констатации в местната кохорта на раждането“, каза професор Джери Чан, старши консултант, отдел по репродуктивна медицина в KKH. „От клинична гледна точка, разработването на по-нататъшно разбиране за плацентарния трансфер на IgE и механизма на активиране на мастните клетки на плода би било ключово за разработването на стратегии за намаляване на вероятността от екзема или други алергии от прехвърляне от майка на бебе.“

След това авторите имат за цел да разберат по-добре механизма на трансфер на IgE през плацентата, как IgE свързването с мастоцитите в кожата на плода модулира техните функции и как може да повлияе на физиологията на кожата след раждането.


Източник: ТУК 

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]