Колко важен е сексът за жените с напредване на възрастта?

сексът за жените

Въпреки общоприетото схващане, че жените с напредване на възрастта губят интерес към секса, ново проучване показва, че значителен процент от жените продължават да оценяват секса като важен през средната възраст. Проучването също така идентифицира онези фактори, влияещи върху това кои жени продължават да ценят най-много секса. Резултатите от проучването ще бъдат представени по време на виртуалната годишна среща на Северноамериканското общество за менопауза (NAMS) през 2020 г., която се откри на 28 септември.

Редица проучвания по-рано показват, че значението на секса е силно свързано със сексуалната функция сред жените на средна възраст . Надлъжните проучвания позволиха на изследователите да изследват как значението на секса се променя с напредването на възрастта на жените, отхвърляйки клишето, че жените губят интерес към секса с напредването на възрастта.

Това ново проучване включва повече от 3200 жени, които са участвали в Проучването на здравето на жените в цялата страна. Неговите изследователи се стремят да оценят как различни фактори влияят върху интереса на жената към секса през целия период на менопауза. Факторите включват раса, образование, статус на партньор, индекс на телесна маса, кръвно налягане, статус на менопаузата, хормони, симптоми на депресия, възприет стрес, употреба на антидепресанти, сексуална ориентация , сексуално удовлетворение, тазова болка, вагинална сухота и горещи вълни.

Въз основа на този анализ изследователите идентифицират три различни траектории по значение на секса със застаряването. За почти половината от жените (45%) сексът е бил важен в началото на средната възраст и с времето е станал по-малко. За приблизително една четвърт от жените (27%) сексът остава изключително важен за тях през целата средна възраст, а за друга четвърт (28%) сексът е с ниско значение по време на този период от живота.

От етническа гледна точка черните жени са по-склонни да оценяват секса като важен за продължителността на средния живот, докато китайските и японските жени са по-склонни да оценяват секса като не толкова важен или да отчетат спад в значимостта. Други променливи включват жени със симптоми на депресия , които са по-склонни да отдават ниско значение или забелязват спад в значението на секса. По-доброто сексуално удовлетворение е свързано с поддържането на високи нива на значение на секса във времето, както и висшето образование.

„За разлика от предишната литература, която посочва, че значението на секса намалява, докато жените се придвижват през живота в средна възраст, установихме, че за една четвърт от жените сексът остава изключително важен за тях през този период“, казва д-р Холи Томас от университета в Питсбърг водещ автор на резюмето на изследването, „Колко важен е сексът за жените по време на средната възраст ?“

„Изследвания като тези предоставят ценна информация за доставчиците на здравни услуги, които иначе могат да отхвърлят намаляващото сексуално желание на жената като естествена част от стареенето“, казва д-р Стефани Фобион, медицински директор на NAMS. „Често има други лечими причини, като вагинална сухота или депресия, поради които интересът на жената към секс може да е намалял.“


Използвани източници: КЛИК

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]