Какво представлява ендометриозата и как се лекува?

Какво представлява ендометриозата

Какво представлява ендометриозата и как се лекува?

Няма лечение за ендометриоза, но жените имат няколко възможности за лечение на болезненото състояние, казват експертите.
При ендометриоза тъканта, която обикновено изгражда вътрешната страна на матката, расте извън нея, където може да достигне до фалопиевите тръби , яйчниците, червата, пикочния мехур, диафрагмата и по-рядко други части на тялото. Може да намали плодовитостта.
Симптомите могат да включват хронична болка в таза, долната част на гърба или долната част на корема ; болезнени или обилни менструации; болка по време или след секс; и болезнено уриниране или изхождане, според д-р Кристин Райли. Тя е ръководител на минимално инвазивна гинекологична хирургия в Penn State Health Women Health в Hershey, Penn.
Състоянието може също да причини умора, синдром на раздразнените черва и коремни сраствания, при които тазовата тъкан или органите се слепват.
Хирургията или лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите на ендометриоза.
„Добрата новина е, че има много нови лекарства, които се разработват специално за ендометриоза“, каза д-р Райли.
Лекарите могат да предписват противовъзпалителни средства за намаляване на възпалението и хормонални терапии за намаляване на болката в периода. Друг вариант е минимално инвазивна хирургия за отстраняване на тъкан от ендометриоза. При някои пациенти се налага отстраняване на матката (хистеректомия).
„Лечението на ендометриоза не е универсално“, каза д-р Райли. „Работим с всеки пациент, за да определим най-добрите възможни подходи за техните уникални нужди.“
Може да се включат редица специалисти, включително психолог, тъй като хроничната болка, причинена от ендометриоза, може да повлияе на психичното здраве на жената .
Райли отбеляза, че жените с ендометриоза могат да имат периоди на ремисия.
„Трудно е да се предскаже кой ще изпита тези безболезнени интервали и колко дълго ще продължат“, каза тя. „Наистина е важно да управлявате състоянието и да сте готови за обострянията.“
Докато ендометриозата е хронично състояние, тя може да се управлява ефективно и „жените не трябва да страдат в мълчание“, подчерта Райли.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]