Изследователите откриват антитела срещу SARS-CoV-2 в плацентите на бременни жени, заразени с COVID-19

антитела срещу SARS-CoV-2

Екип от изследователи от Детската болница във Филаделфия и Университета на Пенсилвания Perelman School of Medicine откриха антитела срещу SARS-CoV-2 в плацентите на множество жени, които са имали положителен тест за COVID-19 по време на бременността си. В своя доклад, публикуван в списанието на Американската медицинска асоциация, групата описва своите констатации след изследване на множество бременни жени, които са се заразили с COVID-19 и плацентите, доставени с бебетата им.
Тъй като пандемията продължава да заразява милиони хора по света, учените се опитват да разберат по-добре какво прави вирусът SARS-CoV-2 със своите жертви. Един от проблемите е бременните жени – някои изследвания показват, че те са по-изложени на риск от развитие на сериозни симптоми, отколкото общата популация . Но също така тревожно е какво се случва с техните бебета, както по време на бременност, така и след раждането. В това ново усилие изследователите изследват плацентите, доставени от 1470 жени, заразени с SARS-CoV-2. Екипът търси както наличието на вируса, така и антителата, които възникват като част от имунен отговор. Изследователите са открили антитела срещу SARS-CoV-2 в 83 от плацентите. Това откритие предполага, че е вероятно антителата да проправят път към бебетата, осигурявайки им защита срещу вируса.
Изследователите установяват, че броят на антителата, открити в плацентата, обикновено отразява степента на инфекция на майката и кога тя е била заразена. Открити са повече антитела в плацентите, свързани с жени, които са били заразени в началото на бременността си – и изглежда, че няма значение дали майката е развила симптоми или не.
Все още не е ясно каква защита са получили бебетата, нито е известно колко дълго антителата продължават. Съществува и въпросът кои видове антитела попадат в плацентата . В своето проучване изследователите установяват, че само имуноглобулиновите G антитела са могли да си проправят път в плацентарната пъпна кръв. Те отбелязаха, че нито едно от бебетата в тяхното изследване не е положително за COVID-19, добър знак, но недостатъчен, за да се твърди, че бебетата не могат да бъдат заразени, докато са още в утробата.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 1 Средна: 5]