Жена от Мали роди 9 бебета в Мароко

Малийска жена е родила девет бебета наведнъж – след като е очаквала седем, според министъра на здравеопазването на Мали и мароканската клиника, където са родени близнаците.

Това е първия регистриран случай когато една жена е родила девет оцелели бебета наведнъж.

Петте момичета и четири момчета, както и майка им, „се справят добре“, се казва в изявление на министъра на здравеопазването на Мали.

Майката, 25-годишната Халима Сисе, роди бебетата чрез цезарово сечение във вторник в Мароко, след като беше изпратена там за специални грижи, съобщи висшият здравен служител на Мали.

Репортери на Асошиейтед прес видяха някои от бебетата, които мърдаха ръцете и краката си в кувьози в сряда в частната клиника „Айн Борха“ в Казабланка. Медицинският персонал редовно проверяваше състоянието си в отделението за новородени, облепено с анимационни герои.

Сисе очакваше седем бебета. По нареждане на правителството малийските лекари я изпратиха в Мароко за ражданията, тъй като болниците в Мали, една от най-бедните страни в света, не са добре оборудвани, за да осигурят адекватни грижи за тази изключителна многоплодна бременност.

Директорът на клиниката в Казабланка Юсеф Алауи каза пред държавната телевизия в Мароко, че с тях са се свързали малийски лекари по случая преди месец и половина. Ние не очаквахме девет бебета, каза той.

Сисе е родила преждевременно на 30 седмици и сега е в стабилно състояние след обилно кървене, за което й е направено кръвопреливане, каза той.

Жена от Мали роди 9 бебета
Жена от Мали роди 9 бебета

Цезаровото сечение е наредено, след като Сисе е имала „болки при раждането“, каза Алауи, директор на клиниката. Бебетата тежат между 500 грама и един килограм (1,1 и 2,2 паунда).

Книгата на рекордите на Гинес заяви в имейл до АП в сряда, че текущият й рекорд за повечето живородени едновременно е осем и че проверява раждането в Мароко.

Настоящият носител на рекорда на Гинес е американката Надя Сулеман, която роди осем недоносени, но иначе здрави деца през 2009 година.

Алауи, директор на клиниката, заяви пред АП, че доколкото е бил наясно, Сисе не е използвал лечение за плодовитост. Министерството на здравеопазването на Мали не предостави друга информация за бременността или ражданията.

Якуб Халаф, професор по репродуктивна медицина в Лондонския кралски колеж, заяви, че подобни раждания биха били изключително малко вероятни без лечение на плодовитост, и отбеляза опасностите, свързани с такива многоплодни раждания.

Майката „беше изложена на сериозен риск да загуби матката си или да загуби живота си“, каза той. Бебетата „могат да страдат от физически и психически увреждания. Рискът от церебрална парализа е астрономически по-висок.“

Той призова за по-голяма осведоменост в световен мащаб относно наблюдението на лечението на плодовитостта и за рисковете и разходите от раждането на толкова много недоносени бебета наведнъж.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 1 Средна: 5]