Въпроси и отговори: Зацапване, пременопауза и менопауза

Пременопауза и менопауза

„Уважаема клиника, Аз съм на 52 години и наскоро изкарах 10 месеца без цикъл, така че предположих, че съм в менопауза. Но през последните три месеца забелязах леко зацапване. Означава ли това, че не съм в менопауза? Как да разбера кога съм в менопауза и трябва ли да посетя гинеколог?“

ОТГОВОР: Възможно е все още да не сте достигнали менопаузата. Клинично менопаузата се определя като преминаване без месечен цикъл за период от една година. За 10 месеца не достигате напълно този праг, но е възможно тепърва да започнете менопаузата. Въпреки това, в зависимост от това кога за последно сте се срещнали с вашия гинеколог и сте имали гинекологичен преглед, може би си струва да си уговорите среща, тъй като има редица състояния, при които пробивното кървене е първата индикация за проблем.

Менопаузата е естественият процес, който отбелязва края на репродуктивните години на жената, когато менструалният цикъл спира. Обикновено това се случва през 40-те или 50-те години, като средната възраст за настъпване на менопаузата е 50 – 51 години.
Пропускането на цикъл, когато наближавате менопаузата – етап, който обикновено се нарича пременопауза – е често срещано и очаквано. През това време менструалните цикли често пропускат един месец и се връщат или пропускат няколко месеца и след това започват месечни цикли отново за няколко месеца. Циклите също са склонни да се случват през по-кратки периоди по време на пременопаузата, така че те могат да бъдат по-чести, отколкото е типично за вас.

Десет месеца между менструациите са по-дълги от обикновено в етапа на пременопаузата. Но е възможно този факт да не сигнализира за нищо друго освен, че тялото ви не е в менопауза в този момент. Ако обаче сте преминали през менопаузата, тогава кървенето може да е причина за безпокойство.

Кървенето след менопаузата не е нормално и трябва да бъде оценено от гинеколог. Кървенето в постменопауза може да има различни причини.

Едно от най-сериозните основни състояния, които могат да доведат до този вид кървене, е ракът. Например, ракът, който започва в матката, наречен рак на ендометриума, често предизвиква необичайно вагинално кървене. За много жени с тази форма на рак кървенето е единственият им симптом и често е безболезнено. Ето защо е толкова важно да се направи оценка на кървенето след менопауза възможно най-скоро, дори ако това е само леко зацапване.

Ако вашият гинеколог подозира рак на ендометриума, може да ви препоръча да ви се вземе проба от тъкан от лигавицата на матката с процедура, наречена ендометриална биопсия. След това отстранената тъкан се изследва в лаборатория за признаци на рак. Ендометриална биопсия може да се извърши в кабинета на вашия гинеколог и обикновено не изисква анестезия.

По-рядко срещаните видове рак, които също могат да причинят необичайно кървене, са рак на шийката на матката или влагалището, както и маточен сарком. Други основни медицински проблеми, които могат да доведат до вагинално кървене след менопаузата, включват състояния, като изтъняване на тъканта, която покрива матката или вагината, наречена атрофия на ендометриума и вагинална атрофия. В някои случаи миома или полипи на матката също могат да предизвикат кървене.

Кървенето също може да бъде резултат от състояние, известно като ендометриална хиперплазия, при което има предраков свръхрастеж на клетки, изграждащи маточната лигавица. Инфекция, нараняване или друга травма на таза и някои лекарства също биха могли да причинят кървене след менопаузата.

Въпреки този списък от смущаващи възможности, моля, имайте предвид, че кървенето, което изпитвате, може да бъде съвсем безвредно, без да го причинява сериозно основно медицинско състояние. При всички случаи е добре да се обърнете към вашия гинеколог, за да разберете какво се случва.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 14 Средна: 4.2]