Разкриване на въздействието на COVID-19 върху неродените деца

въздействието на COVID-19 върху неродените деца

Какви са рисковете за нероденото дете, ако една жена се зарази с COVID-19, докато е бременна, и как лекарите могат да установят кои бременности са изложени на по-голям риск от неблагоприятни резултати, ако бременна майка е дала положителен тест за COVID-19?

Ново проучване на 388 бременности в 22 различни страни – най-голямото проучване на бременни майки с COVID-19, публикувано до момента – дава някои отговори на тези въпроси. Резултатите са публикувани в статия „Рискови фактори, свързани с неблагоприятни плодови резултати при бременности, засегнати от коронавирус“, публикувана в списанието на De Gruyter’s Journal of Perinatal Medicine.

В предишно проучване на тази група жени изследователите установяват, че нивата на майчина смъртност са относително ниски, но някои жени са претърпели сериозно заболяване, като приблизително 11% изискват прием в интензивно отделение и 6,4% изискват интубация. Това ново проучване се фокусира върху техните неродени деца и факторите, влияещи върху резултатите от тях.

Неблагоприятните резултати, наблюдавани по време на проучването, включват спонтанен аборт, мъртво раждане или смърт през първите 28 дни след раждането. Процентът на детска смъртност сред бременностите е приблизително 4%, главно свързан с преждевременните раждания. Някои тенденции обаче се очертаха като рискови фактори за неблагоприятни резултати.

„Честотата на лошите резултати при плода е значително по-висока, когато инфекцията с COVID-19 се е появила през първите 3 месеца от бременността „, каза д-р Cihat Şen, изследовател, участващ в изследването. „Това важеше и за деца с по-ниско тегло при раждане и когато майките бяха толкова зле, че се нуждаеха от лечение с кислородна терапия.“

Поразително е, че въпреки че всички жени в проучването са имали COVID-19, само едно бебе в проучването е положително за болестта и за щастие е асимптоматично, което предполага, че предаването от майка на бебе е много рядко.

„Тези резултати могат да позволят на лекарите да адаптират по-подходящо лечението на бременни жени с COVID-19, като им помогнат да идентифицират рискови фактори, които биха могли да увеличат шансовете за неблагоприятен изход“, каза Şen.

Резултатите от настоящото проучване показват, че свеждането до минимум на риска от инфекция по време на ранна бременност може да бъде особено важно за намаляване на шансовете за неблагоприятен изход. По същия начин лекарите трябва да обмислят внимателно наблюдението на бебета с ниско тегло при раждане и тези, чиито майки се нуждаят от вентилация по време на бременност, тъй като рискът от неблагоприятен изход изглежда е по-висок.


Използвани източници: КЛИК

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 0 Средна: 0]