Всяка допълнителна бременност помага за намаляване на риска от рак на ендометриума

Ново изследване на QIMR Berghofer установи, че всяка допълнителна бременност, преживяна от жената, включително тази, която води до спонтанен аборт, може да помогне за намаляване на риска от развитие на рак на ендометриума.
Изследването, ръководено от ръководителя на групата за гинекологични ракови заболявания на QIMR Berghofer, професор Пенелопе Уеб, установи, че рискът продължава да спада с всяка бременност, дори до осем бременности.
Професор Уеб каза, че резултатите от проучването формират нова представа за рака на ендометриума , който се оценява като 5-ият най-често диагностициран рак сред жените.
„Добре известно е, че настъпването на доносена бременност намалява риска на жената от развитие на рак на ендометриума, но нашето изследване показа, че не само всяка допълнителна доносена бременност намалява този риск с около 15 процента, намаляването продължава до около поне осем бременности „, каза професор Уеб.
„Също така за първи път ясно показахме, че бременностите, които завършват със спонтанен аборт, също намаляват риска от рак на ендометриума с около седем процента. За разлика от много други видове рак, честотата на рака на ендометриума се увеличава, така че е жизненоважно да получим по-добро разбиране за фактори, които влияят върху риска на жената. Ако учените могат да разберат какво движи рака на ендометриума, има надежда, че в бъдеще ще успеем да попречим на жените да го развият. “
Изследователите проучиха данните за бременността от 30 проучвания, проведени по целия свят, включително Австралия, проведени от Консорциума по епидемиология на рака на ендометриума. Това включва 16 986 жени с рак на ендометриума и 39 538 жени, които никога не са имали заболяването.
Първият автор, доцент Сюзън Джордан, която сега е в Училището за обществено здраве на Университета в Куинсланд, заяви, че резултатите от проучването повдигат въпроси относно общоприетото убеждение, че нивата на хормоните през последния триместър осигуряват защитен ефект срещу рака на жените.
„Нашият анализ при тази голяма група жени показва, че докато доносената бременност е свързана с най-голямо намаляване на риска от рак на ендометриума, дори бременностите, които приключват през първия или втория триместър, изглежда осигуряват на жените известна защита“, каза доц. Джордан.
„Това предполага, че много високите нива на прогестерон през последния триместър на бременността не са единственото обяснение за защитния ефект на бременността. Ако жените, които изпитват спонтанен аборт, имат седем до девет процента намален риск от рак на ендометриума, тогава факторите за ранна бременност също могат да играят защитна роля срещу това заболяване. Това поражда необходимостта от повече изследвания за идентифициране на други фактори, които са в основата на този защитен ефект. “
Изследователите установяват, че жените, които имат само момчета или комбинация от момчета и момичета, имат по-нисък риск от рак на ендометриума в сравнение с майките само на момичета.
Също така няма съществена разлика при бременност с близнаци или многоплодни раждания.
Ракът на ендометриума е най-често срещаният рак на матката. В Австралия се изчислява, че е засегнал около 3115 жени през 2019 г. и е отнел около 350 живота през 2018 г.

Кликнете, за да оцените!
[Общо: 1 Средна: 5]